De Hofstede

Hofstede Lust en Last dateert uit 1672 en ligt aan de Kokseweg te Sommelsdijk. De Kokseweg werd vroeger Scheytwegh genoemd, daar het de grens aangaf tussen Holland en Zeeland. Sommelsdijk was tot 1806  een Zeeuwse enclave in Holland.

Het woonhuis ihofstede2s een rijksmonument. Kenmerkend is dat het woonhuis los staat van de schuur , wat zelden voorkwam.

Lust en Last is een landbouwbedrijf met gewassen als aardappelen , suikerbieten ,granen , uien , erwten . Fruitteelt was tot 10 jaar geleden ook een belangrijk gewas in het bedrijf.

In de boomgaard van 1970 zijn nu staplaatsen voor onopvallende chalets tussen de perenbomen . De oude schuur die niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd doet dienst als paardenstalling.

Rondom het erf en gebouwen zijn weiden voor de paarden en pony’s , veelal gescheiden door hekken , singels , hagen. Een klein bos , hoogstamboomgaard en tuinen maken van de hofstede een unieke rustige plaats.

Vanuit de gedachte dat we zo’n unieke sfeervolle plek niet alleen voor onszelf mogen houden ,maar willen delen met anderen om te kunnen genieten van de rust en ruimte . Zodoende zijn er in de loop der jaren vele activiteiten rond de hofstede georganiseerd.

hofstede1